Page content

article content

10 WAARDEVOLLE TIPS BIJ DE AANSCHAF VAN JE EERSTE AKOESTISCHE GITAAR

Je hebt besloten om gitaar te gaan spelen en je bent nu op zoek naar de juiste gitaar die bij je past. Waar moet je dan op letten bij de aanschaf van je eerste goede akoestische gitaar?

Wat zijn normaalgesproken de kosten en doe je er goed aan om een gitaar online te kopen? Is tweedehands ook een optie? Is een goedkope gitaar ook goed? Allemaal vragen die door je hoofd kunnen spelen.

Ik wil je daar graag bij helpen middels deze blog. Met deze 10 waardevolle tips geef ik je de juiste richtlijnen waardoor jij een betere keuze kunt gaan maken bij deze belangrijke aanschaf. Deze tips zorgen ervoor dat je niet binnen de kortste keren teleurgesteld zult zijn met een verkeerde aanschaf. Maar dat je juist een goede investering voor jezelf hebt gedaan met de juiste keuze gitaar die het beste bij je past.

TIP 1:

Wat voor gitaar wil je hebben? Met andere woorden: naar welk soort gitaar ben je op zoek? In principe heb je als beginner de keuze uit twee akoestische type gitaren: een ‘Spaanse gitaar’, ook wel ‘klassieke gitaar’ genoemd, of een ‘Western gitaar’ ook wel een ‘steelstring gitaar’ genoemd.

De Spaanse gitaar kenmerkt zich door een warme klank en heeft nylon snaren die makkelijker bespeelbaarder zijn. Ook heeft deze type gitaar een bredere hals waardoor het voor een beginner makkelijker is om gitaar te spelen, met name om akkoorden te spelen. Het indrukken van de nylon snaren op een Spaanse/klassieke gitaar gaat makkelijk en doet niet pijn aan de vingers.

De Western gitaar klinkt daarentegen helderder en is uitermate geschikt om slaggitaar te spelen. Dit is dan ook de reden waarom bijna alle popliedjes met dit soort type gitaar worden gespeeld. Het spelen op de stalen snaren kan in het begin wat onprettiger aanvoelen maar daar komt elke gitarist al snel overheen. Vooral als je veel oefent.

TIP 2:

Hoeveel wil je uitgeven? Het is natuurlijk aantrekkelijk om je eerste aankoop zo laag mogelijk te houden. Echter hoe goedkoper de gitaar des te minder de kwaliteit, waardoor je de kans loopt dat je al gauw gitaarspelen opgeeft. De bespeelbaarheid kan minder zijn, de afwerking van bepaalde onderdelen is niet optimaal waardoor je veel harder moet ‘werken’ op de gitaar, de gitaar blijft vals, stemmen gaat niet goed enz. Als beginner kun je dan denken dat het aan je eigen spel ligt. Niets is minder waar. Een te goedkope gitaar kan heel wat problemen veroorzaken.

Kortom, geef €50,- tot €100,- méér uit aan je eerste gitaar en voorkom teleurstellingen. Een investering in een gitaar is een investering voor een hele lange periode. Bezuinig er dus niet op. Beginnersgitaren voor volwassenen onder de €100,- raad ik af. Zelf adviseer ik voor de iets hogere prijsklasse: tussen de €150,- en €250,- voor een akoestische gitaar voor volwassenen. Voor Spaanse kindergitaren ligt dit bedrag rond of nog onder de €100,-.

TIP 3:

Heb je echt totaal geen idee of koop je de gitaar voor iemand anders? Neem dan vooral iemand mee die al langer gitaar speelt. Iemand die wel al weet waar hij of zij op moet letten. Natuurlijk kun je je laten adviseren door de desbetreffende verkoopmedewerker maar het is altijd beter om iemand mee te nemen waar je je vertrouwd bij voelt.

TIP 4:

Stem de gitaar voordat je hem uitprobeert.

Mocht je al iets kunnen spelen op de gitaar dan is het altijd beter dat je dat op een gestemde gitaar doet. Laat je vooral helpen bij het stemmen als je dat nog niet kunt. Een andere reden om zelf de gitaar even te stemmen is dat je dan aanvoelt of de stemknoppen wel goed aanvoelen en bijvoorbeeld niet te zwaar aangedraaid moeten worden.

TIP 5:

Controleer de gitaar op minpunten. Dit zal moeilijk gaan als je een beginner bent en er niemand bij je is die al langer gitaar speelt. Echter kun je zelf wel degelijk controleren op de afwerking van de gitaar. Kijk bijvoorbeeld goed naar de houtafwerking. Controleer de frets: zijn deze aan de uiteinden niet scherp? Kijk naar de brug / brugzadel: bij goedkopere gitaren zie je meteen dat er geen vakwerk is afgeleverd. Check of de hals recht is, laat je hierin vooral adviseren en of de ‘actie’ niet te hoog is: dat is de afstand van de toets tot de snaren (Zie TIP 7). Een te hoge actie speelt niet fijn.

TIP 6:

Ga na hoe de hals aanvoelt.

Glij met de linkerhand over de hals van de gitaar. Hoe voelt deze aan? Voelt deze stroef aan of glijdt de hand juist soepel over de hals? Het is beter als je hand soepel over de hals kan glijden. Daar geldt wel bij dat je persoonlijke voorkeur uiteindelijk de beslissende factor is.

TIP 7:

Hoe voelt de actie van de gitaar?

Zoals gezegd is de actie de afstand van de toets, het donkere gedeelte van je gitaarhals waar je je vinger op drukt, tot aan de snaar. In het begin, aan de kop van de gitaar is de actie laag. Hoe hoger je komt, dus richting de klankkast, hoe hoger de actie. Bij sommige gitaren ligt de actie echter veel te hoog. Fatsoenlijk gitaar spelen is dan onmogelijk.

Let daar dus goed op en vraag na of er eventueel nog wat aan de actie afgesteld kan worden zonder dat het de gitaar negatief beïnvloedt: bijvoorbeeld door ongewenste trillingen tegen de fret als de actie te laag is afgesteld.

TIP 8:

Heeft de gitaar positiemarkeringen of positiestippen op de gitaar? Niet verplicht maar wel handig. Positiepunten zijn de stippen op de zijkant van de gitaar. Zo kun je zien waar je op dat moment aan het spelen bent. Voor een beginnende gitarist een ontzettende handige tool. Bij Spaanse gitaren komt het nog wel eens voor dat ze zijn uitgerust zonder deze positiestippen. Western gitaren hebben over het algemeen altijd positiestippen.

TIP 9:

Waar ligt je gevoel zelf het beste bij? Je gitaar is straks letterlijk en figuurlijk een verlengstuk van jezelf. Hij moet lekker in de hand liggen. Zodra je met de gitaar op je schoot zit in de winkel, misschien wat onwennig in het begin, moet je al het gevoel krijgen dat hij vooral ‘lekker zit’, ook al kun je nog geen noot spelen. Kies daarom de gitaar waarbij je gevoel het beste ligt. Hij hoeft nog zeker niet goed te klinken. Je laat je gitaar juist beter klinken doordat je jezelf een juiste techniek gaat aanleren in de komende tijd.

TIP 10:

Neem de tijd! Probeer verschillende soorten en merken gitaren uit in de gitaarwinkel. Zodat je zelf aanvoelt wat de verschillen tussen de vele soorten gitaren zijn. Zelf adviseer ik om nooit een gitaar te kopen zonder er op gespeeld te hebben. Een gitaar moet je aanvoelen. Neem ruimschoots de tijd om alles uit te proberen. Laat je vooral niet verleiden en afleiden door het grote aanbod in een gitaarshop. Weet waar je voor komt en doe pas een aankoop als 100% tevreden bent.

 

Op de hoogte blijven van nog meer blogs over gitaar? Ga naar gitaartrainer voor meer info.

Comment Section

0 reacties op “10 WAARDEVOLLE TIPS BIJ DE AANSCHAF VAN JE EERSTE AKOESTISCHE GITAAR

Plaats een reactie


*